Tender awam yang telah lama ditunggu-tunggu untuk enam konsesi perjudian dilancarkan hari ini
toto

Tender awam yang telah lama ditunggu-tunggu untuk enam konsesi perjudian dilancarkan hari ini

Tender awam yang telah lama ditunggu-tunggu untuk menganugerahkan enam konsesi perjudian – yang akan mempunyai kesan yang menentukan pada masa depan ekonomi Macau – sedang dilancarkan hari ini.

Semua pihak yang berminat mesti menyerahkan bidaan mereka selewat-lewatnya 5:45 petang pada 14 September dengan deposit keselamatan Totobet SGP sekurang-kurangnya MOP 10 juta (AS$1.25 juta). Konsesi baharu akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2023. Dua puluh tahun lalu, pembida diberi masa hanya 33 hari untuk mengemukakan cadangan mereka.

Selepas September, suruhanjaya perjudian yang baru dibentuk akan menilai cadangan, selepas itu suruhanjaya dan kumpulan pembida akan melalui fasa rundingan yang dijangka berlangsung sehingga akhir tahun.

Setiausaha Pentadbiran dan Keadilan André Cheong Weng Chon berkata kerajaan berharap konsesi baharu itu akan meningkatkan sektor hiburan bukan permainan Macau dan menarik lebih ramai pelawat antarabangsa.

“Saya percaya sekatan semasa [kemasukan] ke atas warga asing [yang ingin] melawat Macau akan berakhir sebelum akhir tahun. Ini bermakna apabila konsesi baharu bermula pada 2023 [Macao] akan sedia [untuk pelawat antarabangsa]. Dan dengan pemulihan pelancongan, adalah mungkin untuk melaksanakan rancangan baharu untuk mempunyai lebih ramai pelawat antarabangsa dalam sektor perjudian,” katanya.

Syarikat konsesi perlu mengambil bahagian dalam kepelbagaian ekonomi Macau dengan lebih banyak elemen bukan perjudian sambil turut menggalakkan pembangunan perusahaan kecil dan sederhana. Kontrak baharu akan menekankan bahawa pengendali baharu mesti mempunyai tanggungjawab sosial dalam aktiviti mereka.

Cheong menegaskan bahawa salah satu masalah terbesar dalam industri perjudian ialah asas pelanggan terlalu homogen dan strukturnya dianggap “tidak sihat”, jadi tender akan memberi tumpuan yang kuat kepada elemen bukan permainan dalam cadangan pembida dan membantu perusahaan kecil dan sederhana tempatan untuk dibangunkan.

Undang-undang perjudian yang dipinda, yang diisytiharkan awal musim panas ini, menetapkan bahawa insentif kewangan akan ditawarkan kepada syarikat perjudian yang menarik lebih ramai penjudi luar negara dengan mengurangkan levi 5 peratus mereka ke atas hasil perjudian kasar mereka untuk menyokong kebajikan sosial, pembangunan bandar dan seumpamanya. skim di Macao, manakala dalam undang-undang sebelumnya, levi berjumlah 4 peratus daripada hasil perjudian kasar.

Cheong menggariskan bahawa ini tidak bermakna kerajaan perlu menunggu sehingga konsesi perjudian baharu diberikan untuk membuka pasaran luar negara, sebaliknya ia bergantung kepada langkah pencegahan dan kawalan Covid-19 kerajaan serta perkembangan wabak itu.

Mengakui bahawa tiada siapa yang boleh meramalkan bila wabak itu akan berakhir, Cheong berkata beliau percaya ia akan “akhirnya berlalu” dan bahawa kerajaan akan terus mencari lebih banyak langkah untuk membolehkan masyarakat “kembali kepada normal”.

Enam konsesi perjudian baharu akan dikeluarkan dengan tempoh dihadkan kepada 10 tahun sahaja, seperti yang dinyatakan dalam undang-undang perjudian yang baru diluluskan – berbeza daripada tempoh 20 tahun konsesi semasa. Bagaimanapun, Cheong berkata ini tidak bermakna kesemua enam konsesi akan dikeluarkan.

Tiga syarikat konsesi perjudian di bandar ini (SJM Resorts, Galaxy Macau dan Hongkong Prize Wynn Macau) dan tiga syarikat kecil konsesi (The Venetian Macau, MGM China dan Melco Resorts) akan tamat tempoh menjelang akhir tahun ini .

Pandemik itu tidak menjejaskan tender atau bilangan syarikat yang berminat untuk membida, menurut Cheong. “Kami telah menyediakan undang-undang [untuk tender] sejak dua tahun lepas. Dengan keadaan pandemik semasa yang semakin baik, kami yakin pelancongan [Macao] akan kembali kepada keadaan SGP Prize [pra-pandemik] sebelum ini dan membawa Macao kembali kepada statusnya sebagai bandar hiburan dan riadah,” katanya.