HK memerlukan 28 hari bebas Covid untuk tamat peraturan kuarantin Macau
toto

HK memerlukan 28 hari bebas Covid untuk tamat peraturan kuarantin Macau

Alvis Lo Iek Long, pegawai kanan kesihatan Macau, berkata pada petang Isnin bahawa Hong Kong perlu pergi 28 hari berturut-turut tanpa jangkitan Covid-19 tempatan yang baharu sebelum perjalanan tanpa kuarantin masuk melalui Hong  Kong boleh difikirkan. Bagaimanapun, dalam keadaan sedemikian, kemungkinan Pengeluaran SDY sekatan ke atas perjalanan antara kedua-dua bandar itu masih terpakai, menurut komen masing-masing oleh pegawai bandar tersebut.

Kedua-dua pihak sebelum ini menyebut 14 hari berturut-turut tiada jangkitan Hong Kong sebagai titik permulaan untuk perbincangan mengenai pelonggaran urusan perjalanan.

Menurut beberapa penganalisis pelaburan, pengguna Hong Kong menyumbang sekurang-kurangnya 10 peratus daripada hasil perjudian kasar kasino Macau setiap tahun, dalam keadaan dagangan pra-pandemi.

Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, Ketua Eksekutif Hong Kong, berkata pada petang Isnin bahawa perbincangan mengenai pelonggaran urusan perjalanan antara Hong Kong dan Macau telah pun bermula.

Pada masa ini, penduduk sama ada Macau, Hong Kong, Taiwan atau tanah besar China yang telah berada di Hong Kong dalam tempoh 14 hari sebelum ketibaan mereka di Macau, dikehendaki membentangkan laporan ujian – dikeluarkan Keluaran SGP dalam masa 24 jam – membuktikan mereka ‘negatif. ‘ untuk jangkitan Covid-19. Pengembara masuk sedemikian juga pada masa ini dikehendaki melakukan kuarantin 14 hari semasa ketibaan ke Macau.

Terdahulu pada hari Isnin, Encik Lo, pengarah Biro Kesihatan Macau, telah berkata di luar acara awam: “Kami gembira melihat Hong Kong, hari ini, sudah menandakan hari ke-14 tiada rakaman tempatan [Covid-19 jangkitan] kes. Jadi, seperti yang dirancang, kami akan berbincang dengan jabatan berkaitan di Hong Kong langkah-langkah memudahkan perjalanan [dengan Macau].”

Encik Lo berkata perbincangan akan termasuk “sama ada untuk memendekkan” bilangan hari kuarantin yang akan disampaikan semasa ketibaan, atau sama ada untuk mengecualikan ketibaan kuarantin melalui Hong Kong.

Cik Lam berkata dalam taklimat media hari Isnin bahawa sebarang pelonggaran berkemungkinan melibatkan sistem kuota pada mulanya, untuk mengehadkan Keluaran HK aliran orang antara bandar.

Sebarang kelonggaran dalam peraturan perjalanan hanya terpakai kepada mereka yang telah divaksin sepenuhnya terhadap Covid-19. Pengembara boleh diminta bukan sahaja untuk mengambil ujian virus sebelum perjalanan – seperti pada masa ini – tetapi juga selepas mereka tiba di destinasi mereka, kata ketua eksekutif Hong Kong.

Walaupun pelonggaran berlaku, akan ada mekanisme “pemutus litar” sekiranya berlaku kes baharu di mana-mana bandar, kata Cik Lam.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19.

Tetapi kes baharu jangkitan Covid-19 di wilayah jiran Macau, Guangdong telah dilaporkan sejak akhir Mei. Sebagai tindak balas kepada situasi itu, kerajaan Macau telah mengumumkan bahawa penduduk dari beberapa komuniti Guangdong tertakluk kepada kuarantin 14 hari semasa tiba di Macau.