31 peratus perjudian Macau, kakitangan pelancongan yang ditinjau mempunyai hol yang tidak dibayar
toto

31 peratus perjudian Macau, kakitangan pelancongan yang ditinjau mempunyai hol yang tidak dibayar

Mereka yang bekerja sama ada dalam “industri permainan dan pelancongan” Macau atau “industri perhotelan dan katering” adalah pekerja tempatan yang Demo Pragmatic berkemungkinan besar tertakluk kepada cuti tanpa gaji yang diatur oleh syarikat, menurut tinjauan awal tahun ini oleh kumpulan buruh tradisionalis, Macau Persekutuan Kesatuan Sekerja, dan Persatuan Ekonomi Macau.

Tinjauan dilakukan melalui soal selidik pada bulan Mac dan April. Jawapan diterima daripada seramai 6,730 pekerja merentasi pelbagai sektor di bandar ini. Daripada sampel itu, 19.3 peratus – atau 1,299 responden – adalah daripada “industri perjudian dan pelancongan”, menurut laporan ringkasan penemuan, yang diterbitkan pada hari Ahad oleh kumpulan buruh.

Kira-kira 30.7 peratus daripada 1,299 responden “industri perjudian dan pelancongan” berkata mereka telah mengalami pengaturan cuti tanpa gaji, ringkasan itu menyatakan. Senario sedemikian menyumbang, secara purata, selama 7.4 hari bekerja sebulan.

Tahun lalu, tinjauan oleh kumpulan buruh yang bergabung dengan Persekutuan Kesatuan Sekerja Macau, mencadangkan 60 peratus kakitangan kasino yang ditinjau telah “perlu mengambil” beberapa cuti tanpa gaji sejak permulaan krisis pandemik pada suku pertama 2020.

Ringkasan tinjauan pendapat terkini di seluruh ekonomi yang lebih luas, tidak menyebut jika tinjauan itu bertanya berapa lama responden mengalami Data SDY pengaturan tidak berbayar itu, berbanding dengan permulaan amaran Covid-19 di Macau, pada Februari 2020.

Secara keseluruhan, 18.1 peratus daripada 6,730 responden kaji selidik itu berkata mereka telah mengambil cuti tanpa gaji yang dianjurkan oleh majikan mereka.

Lebih separuh responden “industri permainan dan pelancongan” melaporkan penurunan pendapatan jika dibandingkan dengan “pra-Covid 19 kali ganda”.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa 73 peratus daripada responden “industri permainan dan pelancongan” berkata mereka “prihatin” tentang situasi kerja mereka.

Tetapi hanya mereka yang sama ada dalam sektor mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE); sektor “borong dan runcit”; atau “sektor perhotelan dan katering” mempunyai nisbah responden yang agak lebih tinggi Pengeluaran SDY dengan rancangan untuk menukar pekerjaan pada “tahun akan datang,” dalam perkataan tinjauan pendapat.